A fost inventată o turbină eoliană fără elice

0
1501
Turbine Vortex
Turbine Vortex

Echipa unui start-up spaniol a prezentat o turbină eoliană care funcționează fără să aibă nevoie de elice. Noile turbine au o înălțime de 3 metri și un cilindru curbat, fixat vertical cu o tijă elstică și oscilează în bătaia vântului pentru a genera electricitate din vibrații.

„Tehnologia noastră are caracteristici diferite, care pot ajuta să umple golurile de producție pe care fermele eoliene tradiționale le-ar putea lăsa”, a explicat inventatorul turbinei Vortex Bladeless, David Yanez, pentru The Guardian.

Un alt avantaj al noii tehnologii este că față de turbinele tradiționale, acestea pot produce energie și atunci când vântul bate foarte slab sau chiar și atunci când nu bate deloc, dacă sunt amplasate în zone în care activitatea umană produce vibrații ale aerului, cum ar fi pe marginea unei autostrăzi sau chiar în interiorul orașelor. Mai mult, turbina nu reprezintă un pericol pentru migrația păsărilor sau animalelor sălbatice, iar zgomotul produs nu este detectabil de urechea umană.

„Se completează cu panourile solare, care produc electricitate în timpul zilei, în timp ce viteza vântului tinde să fie mai mare noaptea. (…) Dar principalul beneficiu al tehnologiei constă în reducerea impactului său asupra mediului, impactului vizual și al costului de operare și întreținere a turbinei”, a mai spus Yanez.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here