A apărut o nouă meserie. Ce face un localizator de virusuri

0
1030
FOTO: geralt/Pixabay.com
FOTO: geralt/Pixabay.com

Pentru că nu există un consens politic prin care să fie permisă utilizarea unei aplicații de smartphone care să ajute informarea celor care au intrat în contact cu o persoană confirmată cu noul coronavirus, autoritățile din Belgia au inventat o nouă meserie, cea de „localizator de virusuri”.

În această țară cu 11,5 milioane de locuitori, coronavirusul a făcut peste 9.000 de victime, iar localizarea celor infectați este luată foarte în serios. Sunt angajați ca localizatori de virusuri aproximativ 60 de persoane.

Platforma se numește N-Allo, iar cei care lucrează la call-center au rolul de a telefona persoanele testate pozitiv pentru a alcătui o listă cu oamenii pe care i-au întâlnit într-un interval de zece zile, începând cu a două zile înainte de primele simptome și teminând cu a șaptea zi după apariția primelor simptome.

Dacă o persoană contactată a rămas mai mult de 15 minute și la o distanță mai mică de 1,5 metri de bolmavul infectat, atunci ea este considerată „o persoană cu risc înalt”. Un alt localizator de virusuri va primi sarcina de a-i înștiința persoanele contactate.

Gladys Villey, reprezentantă a asociației Mutualite Partenamut, care gestionează această operațiune, spune că obiectul este „reducerea cercurilor de contaminare pentru a stinge treptat focarele și pentru a face în așa fel încât să avansăm pe calea ieșirii din izolare”.

Dacă în 24 de ore persoana considerată cu „risc înalt”, care ar trebui să stea în autoizolare pentru 14 zile, nu a putut fi contactată la telefon, se face o vizită la domiciliu de unul din angajații serviciilor sociale, paramedici și personal de pe ambulanțe.

Până acum au fost făcute 340 de vizite în regiunea orașului Bruxelles din 11 mai, când s-a lansat programul și doar 20 – 30% s-au tradus printr-un refuz de colaborare.

Localizatorii de viruși au fost instruiți înainte. Aceștia trebuie să-i liniștească pe oameni, să creeze un climat de încredere și să arate empatie. De asemenea, medicii de familie ai bolnavilor au primit sarcina de a-i înștiința că vor fi contactați telefonic de localizatorii de virusuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here