Wikipedia este cea mai mare enciclopedie online. Are peste 25 de milioane de articole și peste 100.000 de utilizatori activi care lucrează la ea. Toți sunt voluntari. E pe locul șase în topul celor mai accesate site-uri și are în mod constant peste 365 de milioane de cititori în întreaga lume.
Iar Wikipedia nu este doar cea mai mare enciclopedie online, ci și cel mai de succes proiect pe internet creat din voluntariat. În spatele proiectului este Jimmy Wales. Se spune despre el că ar avea o avere de 1 milion de dolari, bani pe care i-ar fi câștigat din participările sale la conferințe, din consiliere și dezbateri în care discută despre industria online.
Potrivit unor estimări, dacă mâine s-ar decide vânzarea, Wikipedia ar valoara în jur de 3 miliarde de dolari. Însă soarta acestei enciclopedii a fost hotărâtă: nu va fi niciodată de vânzare. Mai mult, Wales face campanii anuale de strângere de fonduri pentru ca Wikipedia să se poată întreține fără să aibă reclame.
Înainte de Wikipedia a fost Nupedia
Totul a pornit de la softul lui Ward Cunningham, un programator american de computere care a creat și a dezvoltat programul wiki. A început să lucreze la acest soft în 1994 și l-a instalat pe site-ul firmei sale de consultanță Cunningham &Cunnigham. Ce este „wiki”? Este o aplicație web care permite utilizatorilor să adauge sau să modifice conținutul pe site.
La sfârșitul anilor `90, Jimmy Wales, pe lângă wiki, începe să analizeze cu atenție diverse softuri gratuite care se folosesc pentru construirea website-urilor. Împreună cu Larry Sanger, un filosof american, pun pe hârtie proiectul unei enciclopedii online, care, din punct de vedere tehnic, după cum povestește Wales, aduna în același loc mai multe funcții ale softurilor gratuite pentru cearea de site-uri. Așa a apărut Nupedia la începutul anului 2000.
Proiectul era gândit să facă profit. Pe Nupedia scriau articole doar experți, profesori și specialiști. A fost un eșec total – în trei ani de existență s-au scris doar 24 de articole.
„Wikipedia nu e o invenție de tip tehnologic”
Însă Jimmy Wales n-a renunțat la idee, iar în anul 2000 începe în paralel Wikipedia, un proiect în care Larry Sanger nu a avut prea multă încredere. După doar un an erau deja 20.000 de articole în 18 limbi. Toate erau scrise de voluntari.
„De la început m-am gândit că ar fi bine să lucreze la acest proiect doar voluntari. Era ceva mare și greu de crezut că am fi putut face asta cu bani, era imposibil. Tehnologia exista deja de șase ani înainte de acest proiect, iar noi nu am făcut altceva decât să punem toate softurile cap la cap astfel încât să lucreze împreună pentru a crea o comunitate pe interenet. Wikipedia nu e o invenție de tip tehnologic, ci o invenție din domeniul socialului, care ține de comunitatea online”, povestea Wales într-un interviu despre începuturile Wikipedia.
Cinci ani mai târziu, un singur angajat
În 2005, Wikipedia cunoștea o creștere uriașă în topul celor mai accesate site-uri. Urcase în top 20 și depășea instituții, corporații care încercau să cucerească internetul cu o armată de specialiști. Regula lui Wales era clară și rămânea neschimbată: „Totul se face voluntar și non-profit”. În 2005 avea un singur angajat, „omul care se ocupa de softuri, lucra non-stop la Wikipedia, iar pentru că are contract trebuie să-și ia liber, să meargă la film și să aibă o viață a lui”.
În rest, totul a rămas neschimbat. Cele 90 de servere care țineau site-ul, amplasate în trei locații, erau administrate tot de voluntari. „Acești oameni sunt gata să răspundă la orice oră din zi și din noapte. Nici la companiile care plătesc salarii foarte mari nu cred că se întâmplă asta”, declara Wales în 2005 despre specialiștii IT care aveau în grijă serverele Wikipedia.
În prezent enciclopedia online Wikipedia a ajuns la peste 25 de milioane de articole în 285 de limbi. Jimmy Wales spune că Wikipedia este „un efort de a crea și a distribui o enciclopedie gratuită la cel mai înalt nivel posibil pentru fiecare persoană în limba sa”.
Mama profesor, tatăl manager de magazin alimentar
Jimmy Wales s-a născut pe 7 august 1966 în Huntsville, Alabama, Statele Unite. Tatăl său a fost managerul unui magazin alimentar, în timp ce mama sa, Doris, și bunica sa, Erma, conduceau o mică școală particulară. Încă de mic, Wales avea o pasiune pentru citit și îi plăcea să afle tot felul de curiozități din diverse domenii, „mai puțin din sport”, potrivit unui prieten din copilărie.
A obținut licență în finanțe după ce a absolvit Universitatea Auburn. A fost acceptat pentru doctorat în finanțe atât la Universitatea Alabama, cât și la Indiana. În timpul studiilor a predat la amândouă, însă doctoratul nu l-a mai dat pentru că i s-a părut „plictisitor”. În 1994 a primit un job la o firmă din Chicago, care se ocupa de tranzacții. Se descria ca fiind un mare pasionat de tot ce înseamnă internet.
Bani de Wikipedia dintr-un site pentru adulți
În 1995, după ce a câștigat bani speculând piața bancară, se decide să părăsească firma din Chicago. În 1996, împreună cu doi parteneri înființează Bomis, un serviciu online care oferea entertaiment pentru adulți. Printre altele erau articole din sport, science fiction, dar și conținut pornografic. Prin Bomis, deși nu a fost chiar un succes, Wales reușea să strângă destui bani pentru a începe proiectul Nupedia.
După ce Wikipedia a început să aibă succes, în 2003 a înființat Wikimedia, o fundație non-profit căreia i-a donat proiectul enciclopediei. A fost președinte al fundației până în 2006, când a cedat scaunul și a fost numit președinte emerit de onoare și a primit titlul de „fondator al comunității”.
A spus la un moment dat, în glumă, că donarea Wikipedia a fost „cea mai idioată și mai deșteaptă” decizie pe care a luat-o și e de părere că acest lucru a făcut să-i creacă valoarea și să ajungă la suma estimativă de 3 miliarde de dolari ca valoare.
Relația cu Rachel Marsden: „E conflict de interese”
Wales este la cea de-a treia căsătorie. Cu Kate Garvey s-a însurat pe 6 octombrie 2012. A cunoscut-o în Davos, Elveția. Kate Garvey a fost secretara lui Tony Blair, fostul prim-ministru al Marii Britanii. Jimmy Wales are două fiice: una din a doua căsătorie și cealaltă cu actuala soție.
La vârsta de 20 de ani s-a căsătorit prima dată cu o vânzătoare la o băcănie din Alabama. Pe cea de-a doua soție, Christine Rohan, a cunoscut-o printr-un prieten din Chicago. Aceasta se ocupa de tranzacțiile cu oțel pentru unzinele Mitsubishi. S-au căsătorit în 1997, însă au divorțat după câțiva ani.
În 2008, Jimmy Wales a avut o relație cu Rachel Marsden, o celebră canadiancă din domeniul consilierii politice. Aceasta l-ar fi contactat pe Wales din cauza biografiei ei de pe Wikipedia, care i se părea negatică. Când s-a aflat de relația lor, mulți l-au acuzat de conflict de interese, însă fondatorul Wikipedia a spus că nu are niciun fel de influență asupra enciclopediei online.
Consilier MIT și Harvard
Jimmy Wales este membru al „Centrului Berkman pentru Internet și Societate” din cadrul Harward și face parte din bordul consultativ al „Collective Intelligence” din cadrul MIT, una dintre cele mai prestigioase universități din lume. În 2006, revista Forbes l-a clasat pe locul 12 în clasamentul celebrităților la categoria web. Pentru rolul său în dezvoltarea industriei online a primit numeroase premii și distincții de la universități și asociații din Statele Unite, Franța, Germania, Finalanda sau Rusia.
Wikipedia în limba română
Proiectul Wikipedia în limba română a început în iulie 2003. Bogdan Stăncescu, pe numele de utilizator Gutza, a primit statusul de administrator și a tradus interfața din limba engleză. “Am intrat pe Wikipedia (în engleză) şi am scris în lista de discuţii că vreau să traduc interfaţa. Într-o zi sau două, primesc răspuns în care cineva mă întreba ceva de genul “Vrei să te fac admin? Te fac admin”. M-au surprins, mi-am dat seama că eşti încurajat să iei iniţiativă, să faci treabă”, declara Bogdan pentru evz.ro.
Apoi a început să trimită e-mailuri mai multor universități și Academiei Române. Până la sfârșitul lui 2004 ediția în română a Wikipedia a ajuns la 10.000 de articole. În prezent, după aproape 10 ani, există aproximativ 225.000 de articole la Wikipedia în limba română și peste 254.000 de utilizatori înregistrați.
FOTO: Wikimedia Commons/Joi lto