Două viespi neobișnuite au fost descoperite în lângă Blaine, Washington, la sfârșitul lui 2019, potrivit National Geographic. Cercetătorii au descoperit că e vorba despre specia Vespa mandarinia, cunoscută popular ca viespea gigant asiatică. Este cea mai mare viespe din lume, poate ajunge până la 5 centimetri și produce un venin toxic puternic.
Cea mai mare teamă a oamenilor de știință americani este că aceste viespi s-ar putea înmulți și ar putea extermina albinele, care și așa sunt în declin. Și doar atât. Din cauza veninului puternic, în Japonia aceste viespi provoacă moarte a peste 30 de oameni anual. De asemenea, în 2014, în provincia chineză Shaanxi, într-o perioadă în care această viespe s-a extins foarte mult, a ucis 42 de oameni.
Entomologul Chris Looney, din cadrul Departamentului de Agricultură a statului Washington, caracterizează aceste viespi gigantice asiatice ca fiind „formidabile” și se arată „destul de îngrijorată” în ceea ce privește apariția lor în America de Nord.
În ceea ce privește îngrijorările unora și titulatura de „viespea ucigașă” pe care a primit-o, Chris Looney spune că nu e cazul să fie lumea speriată.
Specialiștii nu știu încă exact cum a ajuns această viespe în Statele Unite. Se presupune că a fost un accident și ar fi călătorit, cel mai probabil într-un container comercial de pe un continent pe altul.
Un stup întreg a fost descoperit în Nanaimo, Canada, în 2019, și a fost distrus. Însă, potrivit unor studii genetice, viespile respective au avut o proveniență diferită de a celor descoperite în Statele Unite ale Americii.
Aceste viespi trăiesc în colonii, au o regină și restul sunt „lucrătoare”, care pot călători și kilometri în căutarea hranei. Se hrănesc cu insecte, însă se pare că preferă în special albinele.
Potrivit lui Chris Looney, omoară albinele mușcându-le capul cu mandibulele mari pe care le au. În aproximativ 90 de minute, un grup mic de viespi gigantice asiatice pot distruge o întreagă colonie de albine. După ce le omoară, încep să le mănânce.
Din păcate, albinele europene, Apis mellifera, responsabile pentru polenizare, nu au o strategie de a se apăra în fața acestor invadatori. Spre deosebire, albinele japoneze, Apis cerana japonica, au învățat să se apere. Răspund atacurilor formând un fel de minge în jurul invadatorilor, iar în interior reușesc să „taie” oxigenul și ating o temperatură de aproximativ 46 de grade Celsius care duc la sufocarea viespii.
Oamenii de știință americani cred că în nord-vestul Statelor Unite ar putea exista mai multe specii de viespi gigantice asiatice în afară de cele descoperite la Washington. Autoritățile au transmis oamenilor să anunțe atunci când găsesc astfel de viespi.
De asemenea, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Agricultură din Washington, Karla Salp, mai spune că, în general, „oamenii nu trebuie să-și facă griji atât timp cât nu merg lână un stup de viespi”.