Cei care s-au infectat cu coronavirus și au simptome ușoare ar putea fi supravegheați de la distanță de către medicul de familie prin intermediul unei aplicații dezvoltate de un start-up din Cluj.
La dezvoltarea aplicației Spectro.Life au participat 25 de persoane (IT-iști, medici, contractori). Sistemul este disponibil acum pro-bono, într-o variantă pilot pentru 20 de persoane, iar inițiatorii speră să-l extindă la nivelul unui întreg județ.
Aplicația monitorizează mai mulți parametri de sănătate, precum frecvența cardiacă, saturația de oxigen și frecvența respiratorie printr-un ceas Garmin care costă în jur de 100 de euro.
Pacientul poate introduce manual și alți parametri de monitorizare precum temperatura corpului sau tensiunea arterială.
„Odată ce conexiunea a fost stabilită, veți putea vedea o parte din parametrii dvs. de sănătate în tabloul de bord al aplicației. Tabloul de bord este vizibil și medicului dumneavoastră. Alți parametri, cum ar fi temperatura corpului, trebuie să fie adăugați manual oricât de des vă recomandă medicul dumneavoastră.
Parametrii dvs. de sănătate vor avea coduri de culoare. Dacă unul dintre parametri este colorat în roșu, înseamnă că sănătatea dvs. este în pericol, și trebuie să vă consultați cu medicul dumneavoastră dacă este momentul, sau nu, să chemați ambulanța. Prin urmare, este foarte important să introduceți doar valori corecte în aplicație”, spun dezvoltatorii aplicației Spectro.life.