Începând cu 1 iulie intră în vigoare un nou cod rutier. Vor fi schimbări importante pentru cei care vor să obțină permisul de conducere, dar și pentru cei care sunt în vârstă.
Una dintre cele mai importante modificări se referă la nivelul de școlarizare pe care trebuie să-l aibă cei care vor să ia permisul. Mai exact, cei care vor să conducă trebuie să fi terminat minim 10 clase. Astfel, la întocmirea dosarului pentru a intra la cursurile pentru școala de șoferi trebuie prezentat și un document care să ateste câte clase au fost absolvite.
Măsura a fost luată după ce au fost depistați în trafic șoferi care nu știau nici măcar să se semneze sau să citească și cu toate acestea aveau permis de conducere. Însă trebuie precizat faptul că această măsură nu-i vizează pe cei care au deja permis de conducere.
O altă măsură din noul Cod Rutiere se referă la cei mai în vârstă. Astfel, șoferii trecuți de 70 de ani sunt obligați să se prezinte mai des la controalele medicale, pentru că prezintă un risc crescut de a provoca accidente rutiere din cauza unor probleme de sănătate. Medicul va decide dacă șoferul are capacitatea de a conduce pe drumurile publice.
În noul cod rutier vor fi noi prevederi și pentru cei care depășesc viteza. Dacă se va depăși viteza cu peste 60 de kilometri la oră, se aplică amenzi cuprinse între 21 și 50 de puncte și o amendă între 1.680 și 4.000 de lei și suspendarea permisului pentru 180 de zile.
Dacă viteza legală este depășită cu peste 60 de kilometri pe oră și se soldează cu accident urmat de exclusiv de pagube materiale, se aplică între 51 și 120 de puncte de amendă și amenzi între 4.080 și 9.600 de lei, la care se adaugă suspendare permisului pentru un an.
O altă măsură se referă și la cei care sunt prinși folosind telefonul în timp ce conduc. Acești șoferi vor avea permisul suspendat pentru 30 de zile.
Vor fi amenzi de până la 725 de lei și pentru anvelope uzate. Producătorii de anvelope au prevăzut martori de uzură, care sunt poziționați între blocurile profilului de pe cauciuc, au o înălțime de 1,6 mm și sunt minim șase astfel de indicatori. Limita minimă de siguranță este de 2 mm.
O altă prevedere se referă și la trusa medicală. Șoferii trebuie să verifice dacă acestea nu au expirat, mai ales dacă au fost cumpărate mai demult și ar putea fi neconformă.
Trusele medicale trebuie să conțină: un dispozitiv intermediar pentru procedura de respiraţie gură la gură, cel puţin 4 plasturi, rolă de leucoplast, cel puţin 5 pachete a câte 25 de bucăţi de comprese de tifon sterile, faşă de tifon, cel puţin 2 bucăţi de bandaj nedeformabil, cel puţin 2 perechi de mănuşi de unică folosinţă, faşă elastică, cel puţin 2 bucăţi de pansament steril absorbant, cel puţin 6 ace de siguranţă, cel puţin o folie de supravieţuire izotermă, o broşură cu instrucţiuni de prim ajutor autorizată de Ministerul Sănătăţii Publice.