Cinci semne că telefonul tău cu Android e virusat

0
3497
FOTO: Meizu MX3
FOTO: Meizu MX3

Virușii de Android se înmulțesc cu rapiditate de la o lună la alta. Problema este că sunt din ce în ce mai greu de depistat de utilizatorii smartphone-urilor. Cu toate acestea, potrivit specialiștilor Bitdefender, există câteva semne care trădează un smartphone cu Android virusat.

1. Facturi mai mari la telefon. Foarte adesea virușii de Android ce infectează terminalele trimit SMS-uri la numere cu suprataxă. Efectele se văd imediat în facturile telefonice, însă unii dintre virușii de tip troian acționează ceva mai discret. Ei pot trimite câte un mesaj o dată pe lună pentru a nu trezi suspiciuni sau se pot dezinstala automat după o lovitură de proporții în bugetul utilizatorului, atenționează cei de la Bitdefender.

2. Crește brusc traficul de date. Virușii care transferă informații personale de pe telefonul dumneavoastră către alte persoane vă încarcă factura, întrucât consumă foarte multe date. Dacă nu ați instalat foarte multe aplicații nu ar trebui să existe creșteri ale traficului de date. „Pot apărea astfel vârfuri de download și upload ce indică faptul că cineva sau ceva extrage date personale din telefon (poze, email-uri, etc). Prin setarea unui volum de trafic limită vă puteți da seama rapid dacă terminalul este infectat cu un virus care vă fură date”, spun specialiștii Bitdefender.

3. Bateria se consumă mult mai repede decât de obicei. Dacă nu ai instalat foarte multe aplicații și ai unele care să consume foarte mult din baterie, în general știi cam cât stă smartphone-ul tău încărcat. Unii viruși se pot da de gol prin faptul că generează un consum neobișnuit de ridicat al bateriei.

4. Performanțele smartphone-ului scad. De foarte multe ori, virușii pot încetini peroformanțele telefonului. E posibil să observați că smartphone-ul reacționează mult mai lent decât de obicei. Virușii vor încerca să citească, să scrie sau să direcționeze date de pe telefon. Verificați memoria RAM și consumul procesorului.

5. Apeluri întrerupte. Virușii de mobil pot afecta atât apelurile pe care le faci, cât și pe cele pe care le primești. Aceste „infecții” pot întrerupe convorbirile și pot apărea tot felul de interferențe. Dacă serviciul nu funcționează cum trebuie, sunați la operatorul de telefonie mobilă și verificați dacă întreruperile sunt din cauza rețelelor. Dacă ei spun că nu e niciun fel de problemă, e posibil ca cineva să încerce să vă intercepreteze convorbirile.

Cum să vă feriți de viruși

O metodă sigură și simplă de a vă proteja telefonul mobil de viruși este instalarea unui software de securitate de top pentru mobil. Virușii de Android pot aduce pagube importante astfel că antivirusul ar trebui să fie o prioritate pentru orice utilizator.

„De asemenea, citiți cu atenție permisiunile pe care le acordați aplicațiilor de Android pe care le instalați pe terminal; multe dintre ele solicită accesul la informații confidențiale și cer mai multe date decât ar avea nevoie pentru funcționare”, spun cei de la Bitdefender.

Versiunile de Android cele mai expuse la infecții cu viruși sunt cele comune: Gingerbread, Ice Cream Sandwich și Jelly Bean. Circa 87% dintre utilizatorii de Android expuși la viruși folosesc una dintre aceste versiuni, potrivit Android Developer Dashboard.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here